KÁLYHA, KANDALLÓ

Vállaljuk egyedi kandallójának kályhájának megtervezését kivitelezését. Tömegkályhák, kőkályhák, téglakályhák építése.

Tüzelőberendezés építése előtt fontos átgondolni mit szeretnénk elérni? Következőkben megpróbáljuk összehasonlítani, a kétféle tüzelőberendezést, hogy Önnek könnyebb legyen a választás.

Kandalló vagy kályha?

Mindkét fűtőberendezés a középkorban alakult ki, a kandalló jobbára Anglia, Franciaország és az enyhébb éghajlatú déli területeken, a kályha pedig Közép-Európa hűvösebb vidékein.

Az első, meglehetősen egyszerű építmények napjainkig sokat fejlődtek, és bizonyos szempontból közeledtek egymáshoz.

A kandalló és a kályha közötti alapvető különbség a kályha hőtároló képessége. A kályhákat úgy építik, hogy a tűztérben kb. egy-másfél óra alatt eltüzelt famennyiségből keletkező hőt 8-24 óra alatt adja át a fűtendő helyiségnek. Ezzel szemben a kandallók addig fűtenek, ameddig ég bennük a tűz.

Természetesen a kályhák hőleadása nem teljesen egyenletes üzemidejük alatt, és a kandallóknak is lehet az építési módtól függően némi hőtároló képessége.

A kandallók előnye a térformáló szerep, a tűz látványa, hangulata és a befűtés utáni gyors hőleadás. Hátrányuk a viszonylag nagy teljesítménnyel járó rövid fűtési idő és a mindennapi használatban elérhető, kísérletileg meghatározottnál alacsonyabb hatásfok.

 

A kályhák előnye a hosszú idejű, főként hősugárzással történő hőleadás, ennek élettani hatásai a legkedvezőbbek, a magas hatásfok és a tartósan meleg hőmérsékletű köpenyfal miatti kellemes közérzet. Hátrányuk a befűtés utáni viszonylagos lassúságuk, és a kisebb méretű ajtó.

 

A kedvezőtlen tulajdonságok csökkentése érdekében a kandallók különböző változatait fejlesztették ki, van hosszú égésidejű, van több helység fűtésére alkalmas légfűtő, valamint fűtési melegvizet előállító változatuk, és kísérleteznek hőtároló berendezések alkalmazásával is.

 

A kályhák, bizonyos feltételek teljesülése esetén, viszonylag nagyméretű, üveges ajtóval is épülhetnek, biztosítva a tűz látványát. A hőleadás gyorsítása sajnos csak a pozitívumok csökkentése árán lehetséges, ezért a légfűtő cserépkályha nem jött divatba Magyarországon.