KERTTERVEZÉS

Első lépés a kerttervezés. Szakembereink felmérik igényeit, tanulmánytervet készítünk. Egyeztetés után készítjük el a végső kerttervet. Ezután a terveknek megfelelően, és az Önnek megfelelő ütemezésben látunk neki a kertépítésnek. Kertépítésnél szakembereink sok éves tapasztalata a garancia, hogy elkészüljön segítségünkkel megálmodott kertje. Segítünk Önnek abban, hogy kertje ne csak szép legyen, hanem értéket is képviseljen. Hívjon, hogy megtalálja álmai csapatát kertépítés terén.

A kert egy olyan bonyolult műszaki, ökológiai és esztétikai kompozíció, mely elemeinek tökéletes harmóniában kell lenni egymással és a környezettel és mindenek előtt Önnel, aki nap mint nap látni és használni fogja. Ha ez a harmónia megvalósul, Ön éveken, sőt évtizedeken át örömét leli benne.
Ahhoz, hogy ez a harmónia megvalósuljon és a kert egy szerves egésszé álljon össze, sok munkára van szükség. A mi feladatunk, hogy ebből a munkából minél többet átvállaljunk Öntől.
Egy kertet -hogy az ne csak szép, hanem funkcionálisan is megfelelő és hosszú távon fenntartható legyen- nem lehet terv nélkül megépíteni. Kerttervező szakembereink azon dolgoznak, hogy Ön még azelőtt lássa, milyen is lesz a kertje, mielőtt mi elkezdenénk megépíteni. Így a munka elkezdése előtt, jelentős anyagi ráfordítás nélkül alakíthatja úgy, hogy az minden igényét kielégítse. A kertterv további fontos feladata, hogy segítsen a kivitelezési költségek megbecsülésében is, hogy Önt ne érhesse meglepetés.

Hogyan lesz az álmokból álomkert?
Ön elképzeli, mi megtervezzük és megépítjük Önnek.
A kerttervezés menete lépésről lépésre

1. Ön megfogalmazza igényeit:

Mit szeretne a kertben csinálni?

- pihenés, sütés-főzés, fürdés, úszás, sport, játék, kertészkedés

Melyik kertstílus áll Önhöz közel?

- természetközeli, íves formák

- geometrikus, modern formák

- javasoljuk, hogy gyűjtsön olyan képeket kertekről, kerti elemekről, melyek tetszenek.

 

2. Helyszíni konzultáció

- Megnézzük a kert adottságait.

- Elbeszélgetünk Önnel arról, milyen kertet szeretne.

- Ezt követően tervezési ajánlatot adunk.

 

3. Vázlatterv

Tartalma:

- a funkcionális egységek elhelyezése

- Burkolt felületek, kerti építmények, növényágyak elhelyezése

- Kert fő szintjeinek meghatározása

- igény szerint látványterv a koncepciót meghatározó főbb épített elemekről

A vázlatterv célja, hogy egy olyan koncepciót alkossunk, melyen még könnyű változtatni, mivel nincs minden műszaki megoldás az utolsó csavarig kidolgozva, minden virág helye és darabszáma kitalálva, de már látszik rajta a kert arculata.

Nagyon fontos azonban, hogy már ezen a szinten is meglegyenek a kivitelezéshez szükséges részletek és az anyagok nagy része a tervező fejében.

 

4. Kiviteli terv

Tartalma:

Kertépítészeti terv: Ez a tervlap tartalmazza a kert egységeinek helyét, a burkolatok megjelölését

- Tereprendezési terv: Ha a kertben jelentős szintkülönbség van, a tereprendezési terv tartalmazza a különböző szintek magasságait, a burkolatok víztelenítéséhez szükséges lejtéseket, a támfalakat és lépcsőket

- Növénykiültetési terv: A tervezett növények pontos helyét ésdarabszámát tartalmazza. Ezt a tervet rendszerint a kivitelezőnek adjuk oda, hiszen a növények latin nevét tartalmazza, mely a laikusok számára úgysem érthető.

- Műszaki részletrajzok: Az épített elemek kivitelezéséhez szükséges tervek, metszetek

- Terepmetszetek: Ha a kert lejtése, szintezettsége szükségessé teszi terepmetszeteket készítünk, melyek segítenek a kivitelezés során a tereprendezési terv megértésében, valamint a földtömegszámításban.

 

5. Egyéb tervtípusok

- Engedélyezési terv: Egyes települések, budapesti kerületek előírják, hogy –ha Ön új házat épít- a kertről is tervet kell készíteni, mely tartalmazza a kivágandó, illetve az azok pótlására szolgáló fákat, a burkolatok és zöldfelületek megjelölését és számításait, továbbá a kert szintjeit.

- Megvalósulási terv: Amennyiben Önnek engedélyezési tervet kellett benyújtania, nagy valószínűséggel megvalósulási tervre is szüksége lesz a használatbavételi engedélyezési eljárás során. Tartalma megegyezik az engedélyezési tervével, csak nem a tervezett, hanem a megvalósult állapotot ábrázolja.

 

A Magyar Építész Kamaránál jogosultsági vizsgával rendelkező Tájépítész mérnök kollégáink a hatósági engedélyezési eljárások során is segítenek Önnek, hogy új kertje megfeleljen a hatályos előírásoknak.